Duurzaamheid

Papier

Ik print op fair-trade, handgeschept papier waar geen bomen voor zijn gekapt. Het is zuurvrij en biologisch. Papieren die ik gebruik zijn voornamelijk Lokta papier, Mulberry papieren Gampi papier.

Van de resten papier én mislukte prints schep ik zelf nieuw papier, zo gaat er niks verloren!

De kaarten van de eerste druk zijn gedrukt op gerecycled papier gemaakt van hop, mout en gerst. Een afval product van de bierindustrie. 

De kaarten van de tweede druk zijn gedrukt op gerecycled papier met bij vriendelijk bermgras uit Nederland. Van het merk voorBij papier.

Inkt

Ik gebruik 'Caligo safe wash relief inks' van cranfield. Een non toxisch alternatief voor olie inkt. Voor het schoonmaken van het linoblok en rollers gebruik ik water, zeep een een klein beetje zonnebloem olie.

Ik heb nu een heleboel tubes inkt, die ben ik van plan op te maken en tegelijkertijd te experimenteren met het maken van mijn eigen inkten van plantaardige materialen. Uiteindelijk wil ik helemaal overstappen naar zelfgemaakte inkt.

Inpak materiaal

De prints voor in de winkels en op de markt zijn ingepakt met kraft karton als steun, en een plastic cellofaan hoesje. Ik heb in het begin geprobeerd dit met bio plastic te doen, maar dit materiaal was niet bestendig tegen weer en wind op de markt.

Mijn doel voor 2023 is om alle prints die via de webshop worden besteld, plastic vrij te versturen.

De verzenddozen zijn gemaakt van kraft karton.

Voor de kleine prints en kaarten naai ik zakjes van oude magazines, als cadeau verpakking.

Linoleum

Linosnedes worden gemaakt in Linoleum. Linoleum is gemaakt van lijnzaadolie, hars, kurk of houtmeel en jute.

In mijn eerste jaar als linoleum kunstenares kocht ik linoleum bij de kunstwinkel. Nu heb ik meerdere stukken 'gered' linoleum gekregen. Reststukken van bijvoorbeeld een vloer in een school.

Ik hoef nu geen nieuw linoleum meer te kopen en kan helemaal overgaan op gered linoleum!